چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳

جاذبه‌های طبیعی

قلعه فلک الافلاک

قلعه باستانی «فلک الافلاک» یکی از شاهکارهای معماری جهان است که در مرکز شهر خرم‌آباد واقع‌شده که نمادی از قدمت، فرهنگ و تمدن دیار استان لرستان را به نمایش گذاشته است؛ این اثر خاص و ناب تاریخی بر بلندای تپه‌ای در مرکز شهر خرم‌آباد قرار دارد که قدمت آن به دوره ساسانیان برمی‌گردد و معماری منحصربه‌فرد این بنای تاریخی را همچون نگینی در مرکز شهر خرم‌آباد قرار داده است.نام قدیم این دژ محکم شاپور خواست، به ۱۲ برجی نیز شهرت داشته و نام فعلی این قلعه به معنای آسمان نهم و بالاترین فلک است؛ زیبایی و معماری شگفت‌انگیز قلعه فلک الافلاک سبب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان به‌عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.

 

دریاچه کیو

دریاچه زیبای کیو خرم‌آباد یکی از منحصربه‌ فردترین دریاچه‌های خودجوش استان لرستان که با مساحت هفت هکتار و عمق بین سه تا هفت متر واقع در غرب کشور در شمال غربی شهر و در کنار بوستانی به همین نام واقع‌شده است و آب این دریاچه از سرچشمه‌های موجود در مخمل کوه از طریق چشمه‌های کف دریاچه تأمین می‌شود.این دریاچه یکی از زیباترین دریاچه‌های فصلی و خودجوش است که از سرچشمه‌های مخمل کوه و با نشات از طریق چشمه‌های کف دریاچه تأمین می‌شود و آب زلال و عمیق این دریاچه به رنگ آبی و نیلی است.

مسجد جامع بروجرد

مسجد جامع بروجرد که به مسجد جمعه نیز شناخته می‌شود، مسجدی تاریخی و از بناهای معماری سرشناس در شهر بروجرد است. مسجد جامع بروجرد یکی از نخستین مسجدهای ساخته شده در ایران است که در قرن دوم تا سوم هجری در شهر بروجرد بنا شده است. این مسجد زیبا در دل یکی از محله‌های تاریخی شهر بنام دو دانگه واقع شده و به لحاظ معماری و قدمت، از بناهای منحصر به فرد استان لرستان و شهر بروجرد است.

آبشار بیشه

آبشار بیشه یکی از آبشارهای استان لرستان است. این آبشار در دل کوههای زاگرس در شهرستان خرم‌آباد قرار گرفته است و فاصله آن تا شهر خرم‌آباد ۶۵ کیلومتر است. این آبشار در کنار راه آهن تهران - خوزستان و در نزدیکی ایستگاه بیشه قرار گرفته است و از این رو پذیرای مسافران نیز می‌باشد.

این آبشار با چشم اندازی زیبا یکی از نادرترین و زیباترین آبشارهای استان لرستان است.ارتفاع آبشار ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین است و ۱۰متر نیز از آنجا تا وصل شدن به رودخانه سزار می‌باشد و عرض تاج آبشار ۲۰ متر می باشد.

در بالای آبشار، روبروی ایستگاه چشمه‌های پر آب متعددی دیده می‌شود که از دل کوه می جوشند و زمزمه کنان از وسط ایستگاه قطار گذشته و آبشار بیشه را تشکیل می دهند .راه این آبشار از طريق راه آسفالته از خرم‌آباد بطول ۶۵ كيلومتر و کنار ایستگاه قطار زیر پل راه آهن می گذرد و برای رسیدن به آن باید حدود چند صد متری پیاده روی کرد تا به آبشار رسید و از شهرستان دورود تا بیشه با قطار در حدود ۳۰ دقیقه می‌باشد . هوای خنک و با طراوت، سرسبزی و شادابی کوههای بلند و دلنشین بیشه را به یک منطقه دیدنی و جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است. در پائین ایستگاه و در دل درختان بلند جویبارهای صاف و زلال، اقامتگاه‌های چوبی و زیبائی در اختیار بازدید کنندگان قرار می گیرد و مسافران و علاقمندان در آنجا به استراحت می پردازند.
 

دریاچه گهر

دریاچه گَهَر در میان رشته کوه اشترانکوه در استان لرستان واقع است. این دریاچه در منطقه حفاظت شده اشترانکوه بین بخش زز و ماهرو الیگودرز و بخش مرکزی دورود قرار دارد. این دریاچه که به «نگین اشترانکوه» معروف است یکی از زیباترین دریاچه‌های طبیعی ایران به شمار می‌رود و با ارتفاع ۲۳۵۰ متر از سطح دریا در میان منطقه حفاظت شده اشترانکوه واقع شده‌است. این دریاچه به سبب نداشتن راه ماشین رو تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان به دور مانده‌است. سالانه در حدود ۷۰٬۰۰۰ گردشگر اقدام به بازدید از این منطقه می‌نمایند.

جریان ورودی آب دریاچه ۱۰ فوت مکعب بر ثانیه و جریان خروجی آن حدود ۲۰ فوت مکعب بر ثانیه می‌باشد.علت افزایش حجم آب خروجی دریاچه وجود چشمه‌های در قسمت تحتانی آن است.آب اصلی تامین کننده در یاچه از طریق رودخانه ورودی آن یعنی رودخانه تاپله است که دارای آبی بسیار خنک ورنگی شفاف و بلورین با بستری مملو از سنگ ریزه یا قلوه سنگ است که بدون افت و با کمی شتاب وارد دریاچه کوچک می‌شود و پس از طی مسافتی کوتاه وارد دریاچه گهر می‌شود.

ماه‌های تیر و مرداد بهترین زمان سفر به این دریاچه‌است. یکی از دره‌های بسیار زیبا اطراف دریاچه گهر به دره نی‌گاه معروف است که پوشیده از شقایق‌های رنگی و لاله واژگون است. منطقه حفاظت شده اشترانکوه در محدودهٔ شهرستان‌های الیگودرز و ازنا و دورود واقع شده‌است.
 

تنگه شگفت‌انگیز شیرز
تنگه شیرز در ۵۵ کیلومتری شهر کوهدشت در بخش زردلان و در منطقه‌ای به نام اولاد قباد قرار دارد، این تنگه در ضلع شرقی رشته‌کوه وره زرد و در مجاورت رودخانه سیمره، شاخه اصلی کرخه واقع‌شده است. این تنگه از روستای گدارگه تا کناره رود سیمره با جهت جنوب شرقی شمال غربی کشیده شده است، در میان آن رودخانه‌ای در جریان است که در دهانه ورودی شیرز به رودخانه سیمره می‌پیوندد؛ این مکان با دیواره‌هایی با ارتفاع ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر محصورشده است که شیب این دیواره‌ها با ارتفاعی کمتر از ۱۰ متر در نزدیکی روستای گُدارگَه آغاز می‌شود و در پرتگاه هفت رَک و انتهای دره به اوج خود می‌رسد.
در تنگه شیرز می‌توانید عظمت طبیعت را به تماشا بنشینید و آرامشی کم‌نظیر را لمس کنید، شکل خاصی که صخره‌ها دارند، آب زلالی که در دل دره در جریان است و طبیعتی بکر، بدون شک ارزش بازدید و گشت‌وگذار را دارد.

دشت زیبای لاله‌های واژگون الیگودرز
یکی از مناظر دیدنی که هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌کند دشت لاله‌های واژگون الیگودرز است، دشت لاله‌های واژگون الیگودرز به‌عنوان بزرگ‌ترین دشت لاله واژگون جهان یکی از مناظر دیدنی این شهرستان است که در فصل بهار دامنه‌های زاگرس پوشیده ازگل‌های زیبا‌ی لاله واژگون در رنگ‌های سرخ و زرد می‌شود.
 

آبشار آب سفید

آب‌سفید یکی از آبشارهای استان لرستان است. آبشار آب سفید معروف به عروس زیبای لرستان می باشد. این آبشار در جنوب شرقی این استان و در دامنه کوههای زاگرس و در کنار کوه بلند قالی کوه در بخش بشارت زلقی از شهرستان الیگودرز قرار گرفته‌است و دسترسی به آن با جاده از شهر الیگودرز واز جاده الیگودرز - بزنوید امکانپذیر است. آب این آبشار از دل تونلی در دل یک کوه سنگی بیرون می‌آید. ارتفاع آبشار ۷۰ متر و عرض تاج آن در فصل پر آبی حدود ۸ متر می‌باشد . این ابشار به رود رودبار لرستان (آب زالکی) می‌پیوندد و سرانجام به دز میریزد. می‌توان گفت به علت اینکه آب آن به صورت مخلوط با هوا بر اثر برخورد با سنگها به شکل حباب سفید در می‌آید به آب سفید معروف شده.در مسیر الیگودرز به آبشار مکانهای زیبای قرار دارد که حیرت هر بازدید کنندهای را بر می‌انگیزد.خود آبشار در دره های تاریک که در اثر فعالیتهای زمین شناختی و فرسایش توسط آب در چند هزار سال بوجود آمده قرار دارد.
 

بام لرستان
در سال ۱۳۸۹ کلنگ مجتمع گردشگری تحقیقاتی خرم آباد در مساحتی بالغ بر ۸۰۰ هکتار زده شد و ساخت آن به مرحله اجرا درآمد. محل قرارگیری این مجتمع گردشگری در یکی از نقاط مرتفع، آن را به بام لرستان خرم آباد معروف کرد. بام لرستان بر بلندای کوه مدبه قرارگرفته‌است. در ابتدا این کوه عاری از هر گونه پوشش گیاهی و درختی بود اما پس از شروع به کار در حدود ۷۰۰ هزار اصله درخت برای ایجاد فضای سبز در آن کاشته‌شد. همچنین با ساخت آبشاری نسبتاً بلند نمای مجتمع به کلی تغییر کرد. این مجتمع شامل مکان‌های تفریحی، باغ وحش، پارک آبی، رصدخانه و مرکز تحقیقاتی گیاهان دارویی است. همچنین مکان‌هایی برای تفریح و استراحت خانواده‌ها نیز در نظر گرفته شده‌است. یادتان باشد بهترین مکان برای رصد ستارگان و پدیده‌های نجومی در غرب کشور رصدخانه بام لرستان خرم آباد است که در ارتفاع ۱۸۶۰ متری ساخته‌شده و جزء مرتفع‌ترین رصدخانه‌های کشور است. نمای شهر خرم آباد از بلندای این کوه بسیار دیدنی و متفاوت است. اگر کمی سحرخیز باشید می‌توانید شاهد طلوع دل‌انگیز و غروب رنگارنگ خورشید از بلندای بام لرستان باشید. افراد زیادی برای دیدن این منظره به مجهزترین وبزرگ‌ترین مجتمع تفریحی و علمی غرب کشور می‌آیند.
 

غار کَلْماکَره 

غار کَلْماکَره یک غار با اهمیت تاریخی در استان لرستان در غرب ایران است. این غار در شهرستان پلدختر در جنوب استان لرستان واقع شده‌است.در غار کلماکره آثار زیادی از ایران باستان به دست آمده که گفته می‌شود این خزانه یکی از مهم‌ترین خزائن دولت‌های ایران باستان مانند هخامنشیان و ساسانیان بوده‌است. معنی واژه کلماکره به زبان محلی به معنی جایگاه بز (کل کوهی) و انجیر است.

غارکلماکره مربوط به دوره عیلامیان است و در شهرستان پل دختر، بخش مرکزی، روستای طاق ملک حسین واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۳۱۱۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. کلماکره به صورت اتفاقی در سال ۱۳۶۸ توسط یک چوپان که در تعقیب یک بز گمشده از گله‌اش بود کشف شد.او در دهانه غار کلماکره که دالانی طولانی و منتهی به تالارهای اصلی است یک سکه کشف کرد که این به کنجکاوی وی و کشف کل گنجینه انجامید. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پس از مدتی از وجود چنین غاری مطلع شد و گروهی را برای حفاظت از آن راهی کرد اما تمام اشیاء موجود در این غار که شامل سکه و تعدادی مجسمه نقره‌ای از اشکال حیوانات و جام‌های نقره‌ای که مربوط به اوایل حکومت هخامنشیان و اواخر دوره مادها بود توسط افراد محلی و قاچاقچیان از غار خارج شده بود. این اشیاء احتمالاً در خزانه دولت هخامنشیان در شوش نگهداری می شده است. تا اینکه کوروش، بابل و بین النهرین را به تصرف خود در آورد و تمام خزائن را از معابد بابل به این غار انتقال داده است. در زمان حمله اسکندر به ایران این گنجینه به کوه‌های پلدختر منتقل شد و چهار نگهبان مخفیانه از این گنج محافظت می کردند تا اینکه بر اثر گذر زمان هر چهار بر اثر مرگ طبیعی مردند، پس از کشف غار در سال ۱۳۶۸ هنوز آثاری از چهار سرباز نگهبان وجود داشت.

تعداد زیادی اشیا نفیس با قدمت تاریخی فراوان در کاوشهای غیر مجاز از این غار به دست آمده‌اند که در موزه‌های اروپایی مانند لوور و موزه بریتانیا و نیز موزه متروپولیتن نیویورک نگهداری می‌شوند. این اشیاء شامل پیکره‌ها، بشقاب‌ها و تکوک‌های نفیس هستند

ششمین گنجینه بزرگ جهان: بسیاری از اشیای تاریخی و ارزشمند این غار که به صورت اتفاقی در سال ۱۳۶۸ کشف شد و از آن به عنوان یکی از ۶ گنجینه بزرگ کشف شده در جهان یاد می کنند امروز در موزه‌های خارج از کشور است.

تونل برفی

اشترانکوه ازنا، مهد عجایب طبیعی و زادبوم زیباترین جانداران و پرندگان مجموعه‌ای بی‌بدیل و بکر از خلقت را به تصویر می‌کشاند. تونل برفی به‌صورت طبیعی در زیر برف و یخ‌های دامنه اشترانکوه در منطقه کمندان شهرستان ازنا به وجود آمده است، طول این تونل بالغ‌بر ۸۰۰ متر و ارتفاع آن از کف تونل تا سقف بین ۲.۵ تا ۳ متر است؛ این شگفتی بی‌نظیر طبیعت از انباشت هزاران تن برف در سالیان متمادی ایجادشده است.
براثر ریزش بهمن‌های سهمگین درون این تونل تودهای از برف تشکیل می‌شود و پس از جاری شدن آب ناشی از ذوب برف‌ها در فصل بهار، تونلی بسیار زیبا به وجود می‌آید؛ ذوب شدن برف‌ها آب روانی به شکل تونلی به عرض ۱۰ متر و ارتفاع سه متر در زیر یخچال‌ها ایجاد کرده است و تا بالای سراشیبی دره امتدادیافته است و با رفتن به داخل تونل برفی دمای هوا کاهش می‌یابد و قطرات آب سرد از سقف بر صورتتان چکه می‌کند.

مناره آجری خرم‌آباد
مناره آجری از بنا‌های تاریخی زیبا و چشم‌نواز دیار لرستان است، این بنا با قدمتی حدود ۹۰۰ سال در جنوب خرم‌آباد قرار  دارد که متعلق به قرن چهارم هجری قمری است. این آثار تاریخی با ارتفاع ۳۰ متر بر روی پایه سنگی بناشده است و برای رفتن به بام این مناره باید ۹۹ پله که به‌صورت دورانی است را پیمود.
 

آبشار نوژیان

آبشار نوژیان از مرتفع‌ترین آبشارهای ایران در استان لرستان واقع شده است. این آبشار در ۵۱ کیلومتری جنوب شرقی خرم‌آباد (بخش پاپی) به ارتفاع ۹۵ متر وعرض تاج ۵ متر است. گردشگاه جنگلی نوژیان بالای کوه تاف قرار دارد. در کوه تاف انواع گیاهان دارویی می رویند و دارای طبیعتی زیبا و دیدنی است .مردم و گردشگران زیادی برای تماشای این آبشار زیبا و برای جمع آوری گیاهان دارویی به این ناحیه می آیند. راه ارتباطی آن از طریق خرم‌آباد به گردنه نوژیان جاده آسفالته و یا از راه آهن به ایستگاه کشور و از آن طرف هم با یای پیاده حدود ۲ ساعت پیاده روی به سمت آبشار است.